LEV-Groepen

Wellicht is het je opgevallen? Is het je misschien zelf ook overkomen…

Vaak verlaten gasten de Spil met de smaak naar meer. “Dat zou ik thuis ook wel willen”. Het gaat hen dan om de combinatie van stilte, bezinning, inspiratie en ontmoeting in een sfeer van warme gastvrijheid. “Je kunt hier echt mens zijn”: jezelf zijn zoals je bent, zonder de druk van ‘moeten en presteren’. De Spil ondersteunt al sinds haar oprichting de ontwikkeling van LEV groepen waarin juist deze aspecten in de nabije omgeving kunnen worden ervaren.

Een gevleugelde tekst binnen De Spil is:

“We eten samen, ook al is het niet aan één tafel,
we wonen samen, ook al is het niet in één huis,
we bidden samen, ook al is het niet in één kapel”.

Het geeft de verbondenheid weer tussen ons mensen. De combinatie van de veelgehoorde wens en deze tekst zijn de aanleiding geweest om met veel energie de “LEV-groepen” te starten. In het hele land draaien al flink wat LEV-groepen.

Wat is een LEV-groep?

Een LEV-groep bestaat uit een aantal mensen die plaatselijk periodiek bij elkaar komen. LEV staat voor leren, eten en vieren. LEV betekent in het Hebreeuws: ziel, moed: de moed erin houden, doorgaan, volhouden. Dat willen we graag: niet opgeven om God lief te hebben, door Hem geliefd worden en elkaar lief hebben. Voorkomen dat we platte mensen worden zodat de vanzelfsprekendheid toeslaat in ons leven. Doel van het leren is om op een spiegelende wijze informatie op te nemen, waardoor ons eigen leven ter sprake komt en we niet alleen kennis vergaren. Ofwel: niet alleen het verstand, maar juist ook het hart komt aan bod. Met elkaar je leven delen. Eenvoudig. Eten doen we allemaal, iedere dag. Vandaar dat het handig en gezellig is om de maaltijd te delen: creatief en gastvrij. Het avondgebed wordt ook wel een viering genoemd en is een ontmoetingsplaats tussen God en mensen. De viering is gebaseerd op de avondviering in de Spil.

Een LEV-groep starten, doe je niet zomaar. Hoe ga je de viering vormgeven? Welke vormen voor het leren zijn er? Dat is nu precies waar we veel over hebben nagedacht. We hebben materialen en een uitgebreid handboek samengesteld, dus… je volgt een voorbereidingsdag (LEV-instructiedag) in De Spil als toerusting, zodat je daarna in jouw woonplaats een groep kunt starten. Wil je een instructie volgen? Stuur dan een mail naar marleen@retraitecentrum.nl

Je kunt contact opnemen als er een groep bij jou in de buurt is of binnenkort begint:

LEV-groepContactpersoonTelefoonnummerEmailadres
AmersfoortJo Roorda06-19388795jhe.roorda@gmail.com
GorinchemCorine Bossenbroek06 – 21578897corinebossenbroek@gmail.com
HoutenErna Burgler06 – 12473531erburgler@gmail.com
Nijmegen 1Diederick Eikelboomdiederickeikelboom@gmail.com
Nijmegen 2Karlien Haakkarlienhaak@hotmail.com
RotterdamHanny Ebbers06-21997872hannyebbers.he@gmail.com
Zwolle 1Dineke Rohaan06  – 57152152d.rohaan@kpnmail.nl
Zwolle 2Christine Pilon06 – 25504135c.pilon@vogellanden.nl
Zwolle 3Annemarie Zuydweg
Zwolle 4Dineke Rohaan06  – 57152152d.rohaan@kpnmail.nl
LewiskringMarleen Vogelaar06 – 37407962mvogelaar@de-mare.nl
x

Donation

Test