Nieuws

De Spil gaat naar de Monnikenberg in Hilversum

21 augustus 2023

Retraitecentrum De Spil gaat verhuizen: van het landgoed Doornburgh in Maarssen naar de Monnikenberg in Hilversum. We gaan naar een heel bijzondere plek waar de Zusters Augustinessen van St. Monica al decennia lang gastvrij open staan voor de mensen die op hun pad komen. In ons Magazine: ‘de zegen van 30 jaar De Spil’ [juni 2023] wordt verteld over de geschiedenis van deze locatie, het voormalig terrein van klooster: ‘De Stad Gods’. Voor dit bericht putten we uit het artikel: ‘gastvrijheid en ontmoeting bij de zusters van Casella’. Dat werd geschreven door Hanneke Goudappel naar aanleiding van een ontmoeting in het voorjaar van 2023.  Augustinessen Marie-Madeleine, Mariella, Maria spraken daar met Maarten en Marianne over hun geschiedenis en gedeelde passie en roeping.

Toen het klooster werd verkocht kregen de jongste zusters van hun overste de gelegenheid om een plek voor stilte en ontmoeting voor jonge mensen te realiseren. In 2013 was dit een feit. Ze noemden hun eigentijdse klooster: Casella: huisje aan de weg. Een verbouwde historische boerderij, waar jonge mensen op adem kunnen komen, een kapel en een modern onderkomen voor de zusters. Op dit moment wonen Marie-Madeleine, Mariella en Maria daar nog en begeleiden ze in augustus 2023 hun laatste zomerretraites voor jonge mensen. De pijlers van hun werk zijn: samen bidden, gastvrijheid, vriendschap en liefde, terug te voeren op de spiritualiteit van Augustinus. Die kenmerkt zich door contemplatie en actie. De prachtige ingerichte locatie, bijzonder mooie tuin met labyrint zijn getuigen van hun actiegerichtheid.

De zusters hebben een hart voor jonge mensen die zoekend zijn. ‘Zij hunkeren naar een plek van geborgenheid, stilte en ontmoeting. Wij bieden hen rust en stilte om tot zichzelf te komen’, vertelt Marie Madeleine. Mariella beaamt: ‘we horen terug van onze gasten dat ze geraakt zijn door hun verblijf; ze hebben een soort thuis ervaren. Dat wij van onze medezusters de mogelijkheid hebben gekregen om dit werk hier te doen, stemt ons dankbaar’. Maria vertelt: ‘Casella staat voor gastvrijheid: aandacht voor iedereen. Iedereen mag zijn wie hij is. ‘Dat komt ook terug in de speld die wij dragen, ons logo. Laat je raken en breng het in de praktijk’.

Zowel voor de zusters als voor Maarten en Marianne is het scheppen van een plek van rust, stilte en bezinning een roeping. Marianne: ‘door alles heen ervaren wij: dit is onze weg. Die roeping maakt dat je stormen aankunt’. Maarten: ‘het geeft ons een gevoel van nederigheid dat we in jullie voetsporen mogen treden. Jullie hebben hier gepionierd en zoveel opgebouwd. Oor ons is het een mooie en spannende uitdaging om ons extra te richten op jonge mensen, ook met speciale retraites voor hen. Mariella: ‘Ik vind het ook heel mooi dat wij al veel eerder een verbondenheid met De Spil hebben ervaren. Toen wij ons begin 2001 oriënteerden voor onze nieuwe gemeenschap, bezochten wij ook De Spil in Giessenburg. Het klikte meteen met Victor. We werden gastvrij ontvangen, we voelden ons er thuis. Later is hij nog een keer hier geweest. Ons middaggebed hebben wij van De Spil overgenomen. Die verbinding tussen onze beiden gemeenschappen ontroert mij’

In het najaar van 2023 wordt door de zusters afscheid genomen van de Monnikenberg en nemen zij Casella mee naar Utrecht.

Wil je meer lezen: bestel dan het Spil-Magazine: de zegen van 30 jaar De Spil.

x

Donation

Test