Nieuws

In memoriam: Victor van Heusden

11 november 2018

Vandaag (11 november 2018) bereikte ons het droevige bericht dat onze ‘founding father’ Victor van Heusden is overleden. Victor (70) leed aan een slopende ziekte waarbij hij gelukkig nog lange tijd actief mocht zijn. In juni j.l. bezocht hij voor het laatst onze medewerkers-bijeenkomst. Wij zijn hem en zijn vrouw Tonny dankbaar voor de wijze waarop zij als pioniers retraitecentrum de Spil met passie en toewijding hebben vormgegeven.

Gedurende bijna 25 jaar lang was Victor, eerst als directeur en later als medewerker betrokken bij de Spil. Het begon allemaal met een ontmoeting met de Taizé gemeenschap die hij als Youth for Christ medewerker met jongeren bezocht. Daar ontdekte onze bevlogen grondlegger wat stilte de jongeren bracht. In alle eenvoud stelden zij hun boerderijtje in Giessenburg voor gasten beschikbaar. Hij bouwde een kapelletje in de tuin en vierde drie maal op een dag het getijdengebed. Door de jaren heen zijn vele gasten geraakt door zijn warme en gastvrije betrokkenheid.

Kenmerk van Victor was de vrolijke noot met een serieuze ondertoon. Victor heeft aan de wieg gestaan van wat nu de nieuwe monastieke beweging wordt genoemd. Hij proefde als het ware in een vroegtijdig stadium dat onze individualistische samenleving behoefte heeft aan gastvrije plekken waar ruimte is voor stilte en ontmoeting met jezelf en met God.

Wij zijn Victor en Tonny dankbaar voor de vele jaren van liefdevolle inzet en koesteren zijn nalatenschap. Onze gedachten gaan uit naar zijn dierbaren. Wij bidden hen Gods vrede en troostvolle nabijheid toe.

Bestuur, medewerkers en coördinatieteam van de Spil.

x

Donation

Test